charlotte à la russe


charlotte à la russe 1.0

(eten, drinken en genotmiddelen)

feestelijk, koud geserveerd nagerecht dat o.a. bestaat uit een bak met een fruitcompote of mousse, bavarois en biscuit, waaromheen een rij lange vingers is geplaatst en dat meestal geserveerd wordt op een bijpassend bordje en vaak voorzien is van een gekleurd lint dat om het gerecht gebonden is
Het recept wordt toegeschreven aan de Franse meesterkok Antonin Carême, die zijn creatie aanvankelijk charlotte à la Parisienne noemde.

Algemene voorbeelden


Een charlotte à la russe is een perfecte afsluiter van een feestelijk etentje. Het dessert heeft een buitenlaag van lange vingers en is gevuld met fruitcompote of mousse, crème, custard, bavarois en desgewenst nog meer lange vingers. Vaak wordt het gerecht geserveerd met een lint eromheen, een mooie touch die ik zeker niet achterwege zou laten.

http://www.missfromage.nl/uncategorized/charlotte-a-la-russe-met-bosbes-en-vanille/,

De charlotte à la russe is waarschijnlijk ontwikkeld door de Franse kok Antonin Carême, geïnspireerd op de charlotte.

http://www.missfromage.nl/uncategorized/charlotte-a-la-russe-met-bosbes-en-vanille/,

Het was meester-kok Antonin Carême, geboren in 1783 en overleden in 1833, die het oorspronkelijke dessert verfijnde. Hij noemde deze taart 'charlotte à la Parisienne'. Antonin Carême werkte in die tijd in Parijs. Hij verving onder andere de stukjes brood door lepelbiscuits (boudoirkoekjes). Toen hij in 1814 naar Rusland trok, herdoopte hij het dessert in 'charlotte à la Russe'.

https://daarwaarhethartvanvolis.wordpress.com/2015/05/06/charlottetaart/,

Een charlotte à la russe wordt koud bereid en geserveerd. Opstijven gebeurt in de koelkast.

http://www.missfromage.nl/uncategorized/charlotte-a-la-russe-met-bosbes-en-vanille/,